Den billigste varmekilde

Posted by

Der er stor forskel på vores varmeforbrug, og der er mange faktorer, der spiller ind, når man skal kigge på, hvad det koster at varme et hus op. Noget af der der naturligvis spiller en stor rolle, er hvordan huset er isoleret og hvor stort det er. En anden og endnu mere afgørende faktor er naturligvis, hvor varmen kommer fra. Er det naturgas, fjernvarme, oliefyr, pillefyr, jordvarme eller noget helt andet.

I langt de fleste tilfælde vil fjernvarme være det letteste og billigste. Det er ikke nødvendigvis meget billigere end eksempelvis træpiller til et pillefyr, jordvarme eller noget tredje, men vedligeholdelsesomkostningerne er mere eller mindre nul. Det er dog langt fra alle hjem, der kan få fjernvarme, da det kræver at der kraftvarmeværk i nærheden, det er derfor typisk noget man ser i de større byer.

En varmepumpe koster typisk ca. det samme i forbrug som fjernvarme, men kræver dog at huset er bedre isoleret. Det er typisk derfor ikke noget man anbefaler i ældre huse. Den bruger strøm men forbruget er så lavt, at det ikke gør den dyr i drift. Har man oveni solceller kan det sagtens være den mest fordelagtige måde at varme et hus op på. Det har samtidig den fordel, at den udover at varme også kan køle, hvilket ikke er en egenskab andre varmekilder typisk har.

Træpiller er faktisk en relativ billig måde at varme sit hus op på, det er dog også en af de metoder der kræver lidt i forhold til vedligeholdelse. Fyret skal renset relativ ofte, og så kræver det også service fra tid til anden. Etableringsomkostningen er relativ lille og derfor også ofte noget man ser på landet, hvor husene tit er ældre og derfor ikke egner sig til varmepumper, og fjernvarme ikke er en mulighed.

Jordvarme er ofte den billigste måde at varme et hus, og samtidig er det også den mest miljøvenlige, da den er nemlig co2 neutral. Etableringen koster dog i de fleste tilfælde mere end 100.000 kroner, hvilket betyder, at det langt fra altid lige er den kilde, de fleste kaster sig over.